(bron: o.a Wikipedia)

Pétanque is de bekendste variant van jeu-de-boules-sport. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen (boules) wordt gespeeld. Voor pétanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig.

Pétanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt, ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven pétanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.

De huidige vorm ontstond in 1907 nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken.

Na de 2e wereldoorlog is het pétanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. Momenteel wordt pétanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, de VS, Canada en ook o.a. in Thailand, Cambodja en Japan.

Recreatief spel, uitdagende sport.

Ongetwijfeld heeft u tijdens uw vakanties in Frankrijk, Spanje of België het jeu de boules vele malen zien beoefenen op campings of knusse dorpspleintjes. In vrijwel de meeste gevallen zal het dan het pétanque spel zijn geweest, aangezien dit spel de meest gespeelde variant van het jeu de boules is.

Pétanque leent zich uitstekend voor recreatieve beoefening. Het is niet aan leeftijd gebonden. Het kan op veel verschillende terreinen gespeeld worden. Het benodigde spelmateriaal is niet duur in aanschaf.

Maar Petanque staat ook voor serieuze wedstrijdsport, waarbij vaardigheid, concentratie en teamgeest centraal staan. Omdat partijen langdurig kunnen zijn en toernooi- of competitiedagen vaak meer dan vijf partijen beslaan, speelt hier de lichamelijke conditie ook een belangrijke rol.

Petanque is een lifetime-sport: voor jong en oud.

Er zijn drie spelvormen:

  • Tripletten; drie tegen drie, iedere speler 2 boules.
  • Doubletten; twee tegen twee, iedere speler 3 boules.
  • Tête-à-tête; één tegen één, iedere speler 3 boules. 

De spelers proberen hun boules (metalen ballen) zo dicht mogelijk bij het but of cochonet (een klein houten balletje) te plaatsen. Niet verplicht, maar onontbeerlijk voor de pétanque-speler zijn verder een meetlat of rolmaat (er bestaan ook telescoopstokken en meetpassers), een tellertje voor de punten (er bestaan vele soorten), een tasje of kistje om het materiaal in op te bergen en tenslotte een doekje om de boules schoon te maken.

Geen speciale kleding

Speciale kleding is niet vereist. Makkelijk zittende kleding en soepele schoenen worden aanbevolen

Speelmateriaal

Om pétanque te kunnen spelen hoef je over niet meer te beschikken dan een set van drie metalen ballen (boules), een klein houten doelballetje (het butje of cochonet genoemd) en een doekje. Daarnaast is een rolmaat handig om te kunnen meten welke boule het dichtst bij het but ligt.

Als je net begint met spelen kun je altijd wel boules lenen van anderen. Door te experimenteren met verschillende afmetingen (7 – 8 cm.) en gewicht (650 – 800 gram) kom je al snel achter je eigen voorkeur. Laat je ook zeker adviseren door ervaren wedstrijdspelers. Zij hebben vaak goede tips. Daarna kun je een eigen set boules kopen. Hiervoor kun je ook bij SPNN terecht of bij La Boule in Naarden. De aanschafprijs van een set wedstrijdboules varieert van € 100,00 tot wel € 400,00.  Je kunt de boules natuurlijk ook voordelig in Frankrijk kopen. Dan heb je voor ± € 60,00 al een behoorlijke set wedstrijdboules.

Ook handig is een speciaal tasje of kistje om het materiaal in op te bergen. Je boules, je butjes en een doekje om de boules schoon te maken.

Contact Info

Het adres van onze accommodatie:
Galecopperzoom 1
3437 PJ Nieuwegein
Telefoon: 06 2820 5879 

Klik hier om contact op te nemen...

Info huur van de accommodatie
Telefoon: 06 53952202

Copyright © Petanque Vereniging Nieuwegein